Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΌΣΟ ΕΜΕΊΣ ΜΈΝΟΥΜΕ ΣΠΊΤΙ



Πράξεις… αθωωτικού περιεχομένου για τους τραπεζίτες από την κυβέρνηση


Στην ολοκλήρωση του σκανδάλου που ξεκίνησε με νόμο της τον περασμένο Νοέμβριο, που ουσιαστικά παραχωρεί ασυλία τους τραπεζίτες και επίορκα ανώτατα στελέχη των τραπεζών, προχώρησε η κυβέρνηση μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που εξαιρεί την αναστολή του χρόνου προθεσμίας παραγραφής νόμιμων και δικονομικών προθεσμιών για τα μεγάλα τραπεζικά σκάνδαλα και συναφή αδικήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Όλα τα παραπάνω, εν μέσω πανδημίας και ενόσω για τις υπόλοιπες υποθέσεις ισχύει η παράταση ή αναβολή.
Πράξεις… αθωωτικού περιεχομένου για τους τραπεζίτες από την κυβέρνηση
 President of New Democracy political party Kyriakos Mitsotakis, meets with Bank officials, in Athens, Feb.18, 2019 / Συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με τραπεζίτες, στην Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου, 2019

Με μία νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ολοκληρώνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τις μεθοδεύσεις για την πλήρη αθώωση και ασυλία των τραπεζιτών και των ανώτατων τραπεζικών στελεχών, καθώς εκμεταλλευόμενη την πανδημία, προσφέρει στις τράπεζες και τα στελέχη τους την ευκαιρία να απαλλαγούν από τις ανοιχτές υποθέσεις.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Νοέμβριο, η κυβέρνηση ψήφισε -στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα- την αποκλειστικά κατ’ έγκληση δίωξη τραπεζικών στελεχών, γεγονός που σημαίνει πως γίνεται αδύνατη η αυτεπάγγελτη εισαγγελική ποινική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας.
Με το άρθρο 5 του νομοσχεδίου προβλέπεται πως η διάταξη του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα για την απιστία τροποποιείται, ώστε με νέο εδάφιο να ξεκαθαρίζεται πως «αν η απιστία στρέφεται άμεσα κατά τραπεζικού ιδρύματος η δίωξη ασκείται μόνο κατ’ έγκληση», καταφέρνοτας ουσιαστικά να παραβιάσει ωμά το άρθρο 4 του Συντάγματος, για την αρχή της ισότητας και της ισονομίας.
Όπως ισχυρίστηκε τότε ο υπουργός Τσιάρας, ο ίδιος και η κυβέρνηση και ο ίδιος «προβληματίστηκαν» για τη συγκεκριμένη απόφαση, αλλά την δέχτηκαν για να προχωρήσει «η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας» και της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας και να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, ώστε να δοθεί το «φιλί της ζωής» σε όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Στην πράξη, η κυβέρνηση εξαίρεσε αποκλειστικά τους τραπεζίτες από αυτεπάγγελτες εισαγγελικές διώξεις, ενώ ακόμα και η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Άννα Ζαΐρη, εξέφρασε τη βούληση των εισαγγελέων να επανέλθει το αυτεπάγγελτο στο κακούργημα της απιστίας.